Vær opmærksom, og tal sammen – det hjælper
Hvis du det meste af tiden føler dig bekymret, bange, ked af det og ofte har tanker om, at der sker noget farligt, så er det vigtigt at tale med andre om det. Tal med din familie, en god ven, en lærer eller andre, som kan hjælpe dig med råd, vejledning og med at få sat ord på dine tanker og følelser.
Hvis du oplever, at en anden person tæt på dig ofte er bange, ked af det og måske begynder at trække sig fra jeres aftaler og fra fællesskabet, så kan det være en stor hjælp, hvis du åbner op og taler med personen om det. At have en angstlidelse kan betyde, at man er flov over sig selv. At man mister selvværdet og ikke tør fortælle om sin sygdom af frygt for, hvad andre tænker om en.
Vær åben, og tal med hinanden. Det hjælper.
Når man lider af angst
Når man har en angstlidelse, er det nødendigt, at familie, venner, skole og andre kan give hjælp, støtte og trøste.
Men det er også vigtigt, at man hjælpes til at gøre helt almindelige ting, så angsten ikke får lov at fylde alt i hverdagen.
Det er vigtigt, at man kan tale åbent om angsten og det, angsten gør ved en. Og få hjælp til at jage de dumme tanker væk, som opstår i forbindelse med angst. Nogle gange er det også nødvendigt med professionel behandling fx med Cool Kids (for børn) eller Chilled (for unge), som bygger på kognitiv adfærdsterapi.
Nogle børn og unge er fra fødslen mere påvirkelige og sårbare end andre. De reagerer kraftigere på de ting, der sker omkring dem. Og de reagerer oftere end andre børn gør. Men for alle børn og unge gælder det, at familieliv, opvækst og ens omgivelser har betydning for udvikling af angst. Og samtidig er det også ens familie og omgivelser, der kan hjælpe og give støtte i tilfælde af angst.
Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sig selv og sine egne følelser. Og det er vigtigt at være opmærksom på hinanden, så man kan opdage, hvis der er behov for hjælp og støtte.